Sumba: Island of the Future

Werk info

Klant: Hivos

Datum: 09 oktober 2014

Categoriƫn: TV-Producties

Website: www.hivos.org

Tv-reportage over het eiland Sumba in Indonesiƫ. Dit eiland belooft een wereldvoorbeeld te worden op het gebied van duurzame energie. Ontwikkelingsorganisatie Hivos wil er, samen met de Indonesische overheid en lokale partners, voor zorgen dat alle eilandbewoners binnen 10 jaar toegang hebben tot duurzame energiebronnen. En dat terwijl op dit moment 70% van de mensen op dit moment nog helemaal geen toegang heeft tot energiebronnen. Hoe gaan Hivos en haar partners dit bereiken? En wat betekent de toegang tot duurzame energie voor de bewoners van Sumba?

In september 2014 vertrokken vier Nederlandse expeditieleden naar Sumba om te ervaren hoe het leven op Sumba is. Zij zullen bij terugkomst gaan crowdfunden voor meer biogas op Sumba. Joris Putman doet verslag van de reis naar Sumba.
In de reportage is te zien dat er steeds meer biogasinstallaties worden aangelegd. Vanwege de vele boeren op het eiland, zijn deze installaties erg nuttig voor de boeren. Ze zorgen voor schoon gas in plaats van vuur. Maar vooral het restproduct, de bioslurry, blijkt een goede meststof voor de landbouw te zijn.

Behalve biogas bezoeken de expeditieleden meer vormen van duurzame energie op Sumba, en last but not least: ze maken kennis met de eilandbewoners.

Sumba: Island of the Future wordt op 11 en 18 oktober 2014 om 15.30u uitgezonden bij RTL 4